ASSALAMULAIKUM W.B.T. salam ukhwah , salam taaruf dari saya , harap semua yang mengunjungi blog ini mendapat informasi yang berguna , insyallah
Followers
Search
Saturday 18 August 2012
Burasak vs Nasumeti
Burasak adalah sejenis makanan yang dibuat daripada beras yang dimasak dengan santan
( half cook ) kemudian dilipat didalam daun pisang sebelum diikat 4/5 buku dengan tali dan
direbus 4/5 jam didalam air (macam ketupat)
sebenarnya makanan ini berasal dari orang bugis yang mendiami sulawesi ( indonesia )
setelah berlaku penghijrahan masyarakat ini ke seluruh nusantara termasuk seluruh malaysia
makanan ini telah diterima menjadi makanan tradisional bagi beberapa negeri seperti di negeri sabah , sarawak
dan juga di negeri johor
secara peribadi makanan ( burasak ) akan dibuat pada setiap tahun selain ketupat
Nasumeti adalah nama lain bagi asam pedas yang dibuat mengikut resipi orang bugis
rasanya lebih sedap dari asam pedas yang biasa kita dapati
kerana rasanya lebih pekat dan sedap , dan dimaklumkan bahawa rasanya akan
bertambah enak jika disimpan beberapa hari ( 1/2 hari )
keniasaanya ia dimasak menggunakan ikan parang yang segar disamping mengunakan
bahan2x.. lain..,,
sekadar perkongsian juadah raya
- selamat hari raya maaf zahir & batin-
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment