Assalamualaikum w.b.t. Ahlan wa sahlan Welcome to are peaceful

Followers

Search

Saturday 18 August 2012

Burasak vs Nasumeti



                                                                  

Burasak adalah sejenis makanan yang dibuat daripada beras yang dimasak dengan santan
( half cook ) kemudian dilipat didalam daun pisang sebelum diikat 4/5 buku dengan tali dan
direbus 4/5 jam didalam air (macam ketupat)
sebenarnya makanan ini berasal dari orang bugis yang mendiami sulawesi ( indonesia )
setelah berlaku penghijrahan masyarakat ini ke seluruh nusantara termasuk seluruh malaysia
makanan ini telah diterima menjadi makanan tradisional bagi beberapa negeri seperti di negeri sabah , sarawak
dan juga di negeri johor
secara peribadi makanan ( burasak ) akan dibuat pada setiap tahun selain ketupat

                                      


Nasumeti adalah nama lain bagi asam pedas yang dibuat mengikut resipi orang bugis
rasanya lebih sedap dari asam pedas yang biasa kita dapati
kerana rasanya lebih pekat dan sedap , dan dimaklumkan bahawa rasanya akan
bertambah enak jika disimpan beberapa hari ( 1/2 hari )
keniasaanya ia dimasak menggunakan ikan parang yang segar disamping mengunakan
bahan2x.. lain..,,

sekadar perkongsian juadah raya
   
                                                 - selamat hari raya maaf zahir & batin-

No comments:

Post a Comment