Assalamualaikum w.b.t. Ahlan wa sahlan Welcome to are peaceful

Followers

Search

Friday, 1 February 2013

Nukilan Dari Selatan Tentang Utara

Assalamualaikum w.b.t. 
alhamdulilah akhirnya dapat membuat nukilan pertama sejak cuti semestar nie..
nak kata sibuk tue takda lah sibuk sangat hanya menikmati ketenangan dan keselesaan
berada di suasana kampung halaman.
Setelah berbulan-bulan tak balik, dimana kali terakhir meninggalkan jejak kaki
di bumi segamat pada bulan 10 tahun lepas..
cewah..tahun lepas.. macam dah lama sangat..padahal baru sahaja berlalu..
semua kerana angka 2012---->2013.
hurm.. umur pown dah meningkat 20an even belum genap sebenarnya..hehe..
nak kata banyak berubah tue entahlah.
susah untuk menilai diri sendiri.
hanya Allah yang tahu hambanya..
Rasa macam tak percaya sekarang sudah bergelar mahasiswa.
Semua dah tak macam dulu.. sekarang banyak berdikari..
Segala keputusan berada di tangan .
sama ada inginkan Hujan Rahmat ataupun Guruh Dan Kilat..
'' Persekitaran amat mempengaruhi seseorang itu ''
kalau berkawan dengan penjual minyak wangi maka wangilah bawunya..
^_^ 
kadang-kadang terdetik betapa hebatnya allah menyediakan susun atur watak , jalan cerita
dan lirik yang semakin meningkat dari kanak-kanak, remaja sehingga dewasa
bagai daun yang gugur menutupi lantai bumi.
kini sudah tumbuh tunas baru dan dahan yang semakin matang untuk
melawan angin taufan yang bakal dilalui.
apepun kini semakin terasa betapa pentingnya Tiang Agama didalam 
kehidupan.
Hilang ketaqwaan kepada Allah yang satu itu maka hilanglah Iman dan ketenangan 
yang diperlukan untuk meniti kehidupan yang penuh cabaran ini.
Tak kurang juga soft skill , sememangnya diakui sangat penting.
setuju dengan kata-kata ini
'' ilmu tidak terletak pada pencapaian akademik semata-mata ''
daya tahan menghadapi gelora nafsu dan jiwa yang selalu membadai
amat menguji apabila tangan mengenggam keputusan tidak kira dimana
bagaimana ....

Langit tak selalunya cerah , Kentut tak selalunya takkan wangi..???
hewhew..
ada perkara yang mustahil yang kadang-kadang unpredctble kita boleh lakukan..

sesungguhnya kehidupan tanpa cabaran umpama matematik tanpa formula??
lantak lah .. hewhew

bermulalah kisah perjalanan yang dilalui FIRST TIME menjejakkan kaki ke bumi kedah
actually dulu-dulu terbayang-bayang mesti best dapat berjalan tepi
sawah.. akhirnya doaku dimakbulkan 
#JANGAN PERNAH BERHENTI BERDOA YEW ^_^ INSYALLAH AKAN DIMAKBULKAN 

ALKISAH bermula 

apabila jelajah bumi utara bersama beberapa orang 

antaranya

Daniel @ kuruih

aku pown tak tawu awat kena panggil kuruih.. 
actlly inilah roomate aku yang selalu di culik oleh insan dekat bawah nie
yela kadang-kadang jew ada dekat dalam bilik
nasib aik tak jauh dari bilik..kikiki



haziq @ mat tad
bila disebut namanya lalu boleh dianggap mecarut .. haha.. PERLU ?
nak kata handsome tue boleh la.. tapi adik dia cantik gak.. opsss...
maaf abe... hewhew


azzam @ ????
nie roomate mat tad yang selalu culik roomate aqu...
hewhew..
orangnya romatiss..gtue... hewhew sorry abe..
tengok senyum nya..aoucchhhh cair..lorh...hahaha.

raja @ abe pacak
respect ckit.. bakal mpp NIE.. hewhew
cakap lah siapa tak kenal dia ..semua ore knal bohh...
Go Kelate Go ( TRW )

arif @ ayep
driver merangkap abe besaq naahhh .. kamching ngn roomate aqu nie...
if ada plan nak pi mana-mana , mesti bereh.. hehe

arif 
actlly ada 3 or 4 arif dekat dpp aqu, kadang-kadang
aqu confius nak panggil dia apa..
so panggil nama penuh arif padilah


rasanya korang kenal insan ini so tak payah nak explain pasal dia nie..hewheww



menjejakkan kaki ke gua kelam , perlis




haa... nie lah satu sebab kenapa aku takut nak pi bendang lagi...
nasib baek kereta nie tak masuk dalam bendang...
mana taknya...
aku bukak pintu kereta kononnya nak keluar tengok bendang..
satgi.. kaki aku dah smpai dekat pokok padi . 
jalannya memang kecik..
kalaulah termasuk kat dalam bendang...
habislah...
huhu..nasib baik driver hebat leyh handle,..

tapi memang besh lah rasa suasana tepi bendang...
nak balik jauh nun selatan so habiskan masa menikmatai alam sekitar bumi utara nie lah

tengok pemandangan yang dibelakang jejaka ini
sangat cantik ( yang depan tue hansome2x.. kecuali baju hitam ) hewhew

cuaca pown masa hary tue tak berapa nak panas...
tak slap kami baru balik dari padang besaq 
shopping sat.. 


muka memang tak leyh belah... dua-dua.. haha
like roomate like roomate..
hewhew
korang hade???tadakan kan..soo senyapp....
haha


di pantai batu feringgi , penang
memang awesome lah pantai nie.. cantik...


pozzing baik punyer.. semart boh pic nie five star 



sweet kan.. <3 <3 maaf azzam... rampas roomate hang sat... hewhew

kiri depan ilham , kanan depan amin
belakng aku n syazwan 

nak pi meeting nie... meeting lah sangat hewhew

nie masa besday aku n roomate aku.
if nak tahu besday kitorang dekat jew 8 n 10 hb 12... sweet kan... 
hahaha
dan inilah pengalaman pahit yang takkan dilupakan apabila nak kena prank dengan dorang
siut betul 2/3 malam tidur tak lena...
mana tak trauma .. teloq busuq lalu tepi muka...huhu

nasib baik tak kena...



nie masa dekat kfc 


sweet kan dorang... eh.. jangan salah anggap..
nie ajk surau nie... hehehe


nie masa buat assgment 
with syakira , chua n aini n lim 

memaang terbaekk gelak guling-guling tengok video yang disiapkan dalam 2 kali meeting..
superb , thanks kat dorang sebab bagi komitmen...
even agak stress gak...
apepun dorang chill saja..terbaekk...



manakala ini adalah MT dan exco untuk organisasi anak-anak felda 
yang dipanggil PERSADA..
insyallah 
organisasi pertama yang aku beri komitmen
tengok lah semua tue 
kepalanya agak best.. hewhew
dari kiri abg muhammad, yazid , piyan,nazri,dayah,kak ain 
abg presiden aziz  
kekanan kak sela,kak?? lupa..opss soryy,,hehe
ilmam uzair , hafis dan abg berdua di belakang tue..






Kini 2013 telah menjelma tatkala 2012 telah melauhkan tirainya...
muka pown dah semakin debab.hewhew

semoga sentiasa dirahmati hidayah allah, amin...
susah payah yang ditempuh walaupun agak jauh dengan keluarga..
tetapi itu bukan halangan.. sebagai seorang lelaki yang bakal menjadi imam dan juga
pemimpin negara suatu hari nanti..insyallah..
sememangnya skop pemikiran tidak boleh disempitkan lagi malahan perlu di luaskan 

mungkin dulu hanya memikirkan diri sendiri , keluarga , kawan , tapi tidak sekarang
tanggungjawab semakin besar menanti
sebagai seorang akan mewarisi 
tonggak kepimpinan negara

seems ini semua poyooooo hewhew
tapi itu bukanlah mustahil


Aja!!Aja!! Fighting!!





sudah tiba masanya.. hapuskan dosa lama..
buka buku baru , walau beberapa kali mencuba tetapi gagal..
insyallah ini kalilah akan menjadi titik tolak permulaan untuk merubah diri untuk masa akan datang
.
'' Yang lama tidak dibuang, tetapi akan terus dikenang dan tidak pernah ada yang dapat mengganti kecuali hanya mampu mencari yang pasti ''

akhirnya aqu mampu tersenyum semula setelah dilanda awan hitam suatu tika dalam tempoh masa yang lama
Itulah kuasa allah apabila menzahirkan kesabaran kedalam jiwa hambanya...
Alhmdulilah...terima kasih ya Allah...

Akhir nukilan dan bicara untuk kali ini.
-tegurlah aku andai aku melakukan kesilapan-

'' ALLAH TIDAK AKAN MENGUBAH NASIB SESUATU KAUM ANDAI MEREKA TIDAK MENGUBAH NASIB MEREKA SENDIRI ''

- Nukilan Dari Selatan Tentang Kehidupan Di Utara -

Hanya Engkau Yang Mampu Takhluk Hatiku dan tak bisa Terganti Selamanya , take care aku sentiasa mendoakan mu via 091293


maybe this is the best words for my situation..
selamanya hazif akan hidup didalam jiwaku
sometimes it seems so hard to realize that 
all this was happened to me.
but now i life in real life.
not just in a dream or fantasy anymore.
yes life must always move on~move on~

lust will never let us life in peaceful 
so strengthen ur iman and 
don't stop dua' to Allah S.W.T
because he is the only one 
who always beside us before,after n forever





Khas Untuk korang Wahai semua sahabat-sahabat ku

Layan~~~~~


TEMAN







No comments:

Post a Comment